Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τρεις Ιεράρχες


Οι Τρεις Ιεράρχες, ξεχωριστοί θεολόγοι και προστάτες των γραμμάτων, ήταν ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους. Αν και ο καθένας έχει τη δική του γιορτή, από το 1081 καθιερώθηκε και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Βασίλειος ο Μέγας

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στον Πόντο, σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, διετέλεσε επίσκοπος Καισαρείας. Θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας. Βοήθησε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας. Θεωρούσε σημαντική τη μελέτη των κλασικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας. Χρησιμοποίησε μάλιστα την ελληνική φιλοσοφία για τη διατύπωση των θεολογικών του αντιλήψεων.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Σπούδασε στην πόλη του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε χαρισματικός ρήτορας. Διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο. Απέρριψε τις ιδέες των Ελλήνων φιλοσόφων, όχι όμως και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για να φτάσουν στη γνώση. Θεωρείται Πατέρας και ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

Ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός γεννήθηκε στην Καππαδοκία. Σπούδασε στη Ναζιανζό, στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Ο Γρηγόριος ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Ήταν εξαιρετικός θεολόγος, πολύ καλός ποιητής, ταλαντούχος ρήτορας και φανατικός υποστηρικτής των γραμμάτων. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου. Πολλά από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους.


Πηγές:
Ποιοί ήταν οι τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν σήμερα
el.wikipedia.org/wiki/Τρεις_Ιεράρχες

Γ.Ν.
Κ.Ε.
Π.Ε.
Σ.Λ.
Τ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου