Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το ολοκαύτωμα - γενοκτονία των Εβραίων


1. Το ολοκαύτωμα των Εβραίων

Το Ολοκαύτωμα ήταν η συστηματική πολιτική πρακτική διώξεων και εξόντωσης περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του. Η αγγλική λέξη «Holocaust» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ολοκαύτωμα» και στην κυριολεξία σημαίνει "πλήρως καμένη προσφορά θυσίας" σε θεό.
Οι Ναζί, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 1933, πίστευαν ότι οι Γερμανοί ήταν «φυλετικά ανώτεροι» και ότι οι Εβραίοι, που θεωρούνταν «κατώτεροι», αποτελούσαν μια εξωτερική απειλή για τη γερμανική φυλετική κοινότητα. Μέχρι το 1945, οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους είχαν δολοφονήσει τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων Εβραίων στο πλαίσιο της «Τελικής Λύσης».
Εκτός από τους Εβραίους, θύματα του ναζιστικού ρατσισμού υπήρξαν και:
  • 200.000 Ρομά (Τσιγγάνοι)
  • τουλάχιστον 200.000 άτομα γερμανικής καταγωγής με νοητικές και φυσικές αναπηρίες, τα οποία θανατώθηκαν στο κατ’ ευφημισμό Πρόγραμμα Ευθανασίας
  • περίπου δύο με τρία εκατομμύρια Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, που δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από πείνα, ασθένειες, αμέλεια ή βασανιστήρια
  • μέλη της Πολωνικής διανόησης
  • εκατομμύρια Πολωνοί και Σοβιετικοί πολίτες, οι οποίοι απελάθηκαν για καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία ή στην κατεχόμενη Πολωνία
  • ομοφυλόφιλοι και όσοι κρίθηκαν κοινωνικά ανεπιθύμητοι
  • χιλιάδες πολιτικοί αντιφρονούντες (Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές) και συνδικαλιστές
  • άτομα με αντίθετες θρησκευτικές πεποιθήσεις (όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά).
Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων πέθανε από τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις κακουχίες.

Εφαρμογή της τελικής λύσης

Από τα πρώτα χρόνια η Εθνική Σοσιαλιστική Κυβέρνηση δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης με σκοπό τον εγκλεισμό πραγματικών (και όχι μόνο) πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων. Στα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου, τα SS και στελέχη της αστυνομίας φυλάκιζαν Εβραίους, Ρομά, και άλλα θύματα του εθνοτικού και φυλετικού μίσους σε αυτά τα στρατόπεδα. Ακόμα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους δημιούργησαν γκέτο, στρατόπεδα προσωρινής παραμονής και μεταφοράς, και στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για τους Εβραίους. Οι γερμανικές αρχές ίδρυσαν επίσης πολλά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για μη - Εβραίους τους οποίους οι Γερμανοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν ως εργατικό δυναμικό.

Αμέσως μετά την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1941, τα Einsatzgruppen (κινητές ομάδες εξόντωσης) κινήθηκαν πίσω από τις γραμμές του γερμανικού στρατού και έκαναν μαζικές και βίαιες επιθέσεις κατά Εβραίων, Ρομά, και στελεχών της Σοβιετικής Ένωσης και του Κομμουνιστικού κόμματος. Τα Γερμανικά SS δολοφόνησαν πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα άτομα. Από το 1942 μέχρι το 1944, εκατομμύρια Εβραίοι οδηγήθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις σε στρατόπεδα εξόντωσης, όπου και δολοφονήθηκαν σε ειδικές εγκαταστάσεις αεροθαλάμων.


Το τέλος του ολοκαυτώματος

Λίγο πριν από το τέλος του πολέμου, δυνάμεις των SS άρχισαν τις μεταφορές κρατουμένων με τρένο ή με αναγκαστικές πεζοπορίες σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η απελευθέρωση μεγάλου αριθμού κρατουμένων από τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Οι πορείες  αυτές συνεχίστηκαν μέχρι την 7η Μαΐου του 1945, την ημέρα που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις παραδόθηκαν άνευ όρων στους Συμμάχους.
Τα εγκλήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος κατέστρεψαν τις πιο πολλές ευρωπαϊκές εβραϊκές κοινότητες.

Άννα Φρανκ

Η Άννα Φρανκ ήταν ένα από το ένα εκατομμύριο Εβραιόπουλα που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ενώ κρυβόταν, η Άννα Φρανκ διατηρούσε ημερολόγιο όπου κατέγραψε τους φόβους, τις ελπίδες και τις εμπειρίες της. Το ημερολόγιο αυτό βρέθηκε σε ένα μυστικό διαμέρισμα μετά τη σύλληψη της οικογένειας. Η Μιπ Γκις (Miep Gies), ένα από τα μέλη της ομάδας που προστάτεψε την οικογένεια Φρανκ από τους Ναζί, έσωσε το ημερολόγιό της και το φύλαξε. Δημοσιεύτηκε μετά τον πόλεμο σε πολλές γλώσσες και διδάσκεται σε πολλά γυμνάσια και λύκεια ανά τον κόσμο. Η Άννα Φρανκ έχει γίνει σύμβολο του χαμένου μέλλοντος των παιδιών που απεβίωσαν στο Ολοκαύτωμα.

2. Οι ενστάσεις για το ολοκαύτωμα και ο Ο.Η.Ε.

Σήμερα υπάρχουν άτομα και ομάδες ατόμων που υποστηρίζουν την άποψη ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, διατυπώνονται οι ισχυρισμοί ότι οι Ναζιστές δεν δολοφόνησαν έξι εκατομμύρια Εβραίους. Επίσης ότι οι θάνατοι Εβραίων υπό το ναζιστικό καθεστώς ήταν αποτέλεσμα των στερήσεων του πολέμου, ενώ η ύπαρξη θαλάμων αερίων είναι απλά ένας μύθος.
Απορρίπτοντας κάθε άρνηση του Ολοκαυτώματος ως ιστορικού γεγονότος η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα (A/RES/60/7), στο οποίο καταδικάζονται «χωρίς επιφύλαξη» όλες οι εκδηλώσεις θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, υποδαύλισης μίσους, παρενόχλησης ή βίας κατά προσώπων ή κοινοτήτων λόγω εθνικής καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Σύμφωνα με το εν λόγω ψήφισμα τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν τις 27 Ιανουαρίου - επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς - ως ετήσια Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Το Ολοκαύτωμα αποτέλεσε σημείο καμπής στην ιστορία, γεγονός που οδήγησε τον κόσμο να πει «ποτέ ξανά». Η σημασία του ψηφίσματος A/RES/60/7 έγκειται στο ότι απαιτεί ανάμνηση των εγκλημάτων του παρελθόντος με στόχο την πρόληψή τους στο μέλλον.
Κλείνουμε την αναφορά μας στο ολοκαύτωμα με την έκκληση στη διεθνή κοινότητα του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. :
"Η άρνηση ιστορικών γεγονότων ειδικά για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως το Ολοκαύτωμα, δεν είναι αποδεκτή. Ούτε είναι αποδεκτή οποιαδήποτε έκκληση για εξάλειψη οποιουδήποτε κράτους ή λαού. Θα ήθελα να δω το σεβασμό αυτής της θεμελιώδους αρχής τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη από όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας ".

(Μπαν Κι-μουν, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, 14 Δεκεμβρίου 2006)




Πηγές:

  • Η εγκυκλοπαίδεια του ολοκαυτώματος, United States Holocaust Memorial Museum
  • Ολοκαύτωμα, el. wikipedia
  • Ολοκαύτωμα,www.unric.org
  • Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, 1933/45 - in. gr
  • Μιχαηλίδης Γεώργιος, Ολοκαύτωμα: Οι θηριωδίες των Ναζί αφανίζουν εκατομμύρια Εβραίους , www.iefimerida.gr

Ε.Κ.
Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου