Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

"Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"


Εμπενίζερ Σκρουτζ, το πνεύμα των Χριστουγέννων και μια σειρά από διαδοχικά επεισόδια σε μια διάσημη και πολυαφηγημένη (σε διαφορετικές εκδοχές) "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία". Ποιος είναι όμως ο Εμπενίζερ Σκρουτζ και από που κρατάει η σκούφια του; 

Γεννημένο από τον Κάρολο Ντίκενς θα τον συναντήσουμε στο έργο του  "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" ή αλλιώς γνωστό  ως "Christmas Carol" που γράφτηκε  το 1844 και έμελλε να γίνει το πιο δημοφιλές του.  Στο έργο αυτό  ξεπροβάλλει η φιλοσοφία του Ντίκενς για το πνεύμα των Χριστουγέννων το οποίο θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.
Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τσιγκούνη και μίζερου, όπως ο Σκρουτζ, που τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Στη συνέχεια, τον επισκέπτονται τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να αγγίξει τη μετάνοια. Μετά την εμπειρία αυτή, ο πρώην εκμεταλλευτής Σκρουτζ αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά του και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.
Το βιβλίο διατρέχουν τα δύο θέματα, που έχουν κομβική σημασία στο έργο του Ντίκενς: η κοινωνική αδικία και η συνακόλουθη φτώχεια, δύο από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της  βικτωριανής  Αγγλίας, που βίωνε τον άκρατο καπιταλισμό της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας το έγραψε σε μία περίοδο, που βρισκόταν και αυτός σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του, δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε, ότι καθώς έγραφε γελούσε κι έκλαιγε ξανά και ξανά.


 Πηγές: 

ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ “A CRISTMAS CAROL”
 Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου, οδήγησε αρχικά στην μεταφορά τις ιστορίας στον κινηματογράφο από τον Walter RBooth , κι έπειτα σε πολυάριθμες διασκευές.


Η πρώτη ταινία βασισμένη στη νουβέλα του Dickens γυρίστηκε το 1901. Ονομαζόταν “Scrooge; Οr, Marley’s Ghost” και ήταν βρετανική. Η ταινία ήταν βουβή κι είναι η πρώτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μεσότιτλοι. Δυστυχώς δεν διασώθηκε ολόκληρη η ταινία, αλλά μόνο μέρος της που βρίσκεται στη Βρετανική Ταινιοθήκη, και είναι φυσικά πολύ ενδιαφέρον, κυρίως για ιστορικούς λόγους.

Το 1938, η Metro-Goldwin-Mayer γύρισε την πιο γνωστή ταινία της συγκεκριμένης ιστορίας“A Christmas Carol” Στην προσπάθειά της να είναι το φιλμ “οικογενειακό”, και να μπορεί να παρακολουθείται από παιδιά κάθε ηλικίας, αφαίρεσε τα πιο τρομακτικά τμήματα της ιστορίας. Για παράδειγμα, εμφανιζόταν μόνο το φάντασμα του Μάρλεϊ στην αρχή, ενώ τα φαντάσματα των Χριστουγέννων μιλούσαν έξω από το παράθυρο του Σκρουτζ, χωρίς να φαίνονται.



Το 1951, γυρίστηκε η ταινία  Scrooge, που μετονομάστηκε σε A Christmas Carol στις Η.Π.Α. Πρόκειται για ένα φιλμ αρκετά τρομακτικό για παιδιά, με αρκετές σκηνές θανάτου, που επεκτείνει την ιστορία του Ντίκενς, ώστε να γίνει πιο τρομακτική.


Το 1970, γυρίστηκε το μιούζικαλ Scrooge, με πρωταγωνιστή τον Albert Finney και τον sir Alec Guinness. Η ταινία ήταν υποψήφια για 4 Όσκαρ, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο από αυτά. Ο Albert Finney, πάντως, κέρδισε τη χρυσή σφαίρα για πρώτο ανδρικό ρόλο σε κωμωδία/μιούζικαλ το 1971
Scrooge 1970

Την επόμενη χρονιά, γυρίστηκε από τον Richard Williams η ταινία κινουμένων σχεδίων “A Christmas Carol”, που κέρδισε το Όσκαρ για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Ο Frank Cross (Murray) είναι μια κυνική εκτελεστικό τηλεοπτικών προγραμμάτων. Έχει βρει μεγάλη επιτυχία και τον πλούτο, αλλά μόνο με το να γίνει κρύα καρδιά και σκληρή.



       Μετά από περίπου 18 χρόνια γυρίζεται το“ Scrooged”, μία Αμερικάνικη κωμωδία που αποτελεί έναν εκσυγχρονισμό της κλασικής ιστορίας του Ντίκενς. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον  Richard Donner και κινηματογραφήθηκε από τον Michael ChapmanΣτην ταινία πρωταγωνιστούν ο Bill Murrayμε την Karen AllenBobcat GoldthwaitJohn ForsytheCarol KaneJohn Housemanκαι Ρόμπερτ Μίτσαμ στην υποστήριξη των ρόλων.  Η αδίστακτη συγκέντρωση του σχετικά με την καριέρα του έχει κοστίσει την αληθινή αγάπη του, Claire Phillips (Allen). Επίσης, τον αποξένωσε από τον αδελφό του Ιάκωβο (John Murray), και εξάλειψε κάθε πιθανότητα να έχουν μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή. Καθώς η βοηθός του Χάρη Cooley (Woodard) υπολειτουργεί, αναγκάζεται  να σπάσει συνεχώς τα σχέδια με την οικογένειά της και να παραμελεί τον γιο της Calvin.

    Όταν ο Frank αναλαμβάνει μια ζωντανή μετάδοση την παραμονή των Χριστουγέννων του A Christmas Carol, η ζωή του αρχίζει να αντικατοπτρίζει την ιστορία του που παράγουν. Έτσι, τον επισκέπτονται τρία φαντάσματα, τα οποία προσπαθουν να του διδάξουν ότι το νόημα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη. Μία εκπληκτική ταινία , που μας δείχνει πως θα διαδραματίζονταν η ιστορία του Σκρούτζ σήμερα.


 


Περνάμε τώρα σε μια άλλη ταινία κινουμένων σχεδίων, του 1983, το “Mickey’s Christmas Carol”, στην οποία ο γνωστός μας Σκρουτζ Μακ Ντακ υποδύεται το λογοτεχνικό ήρωα στον οποίον οφείλει το όνομά του, ενώ ο Μίκυ Μάους συγκινεί στο ρόλο του Μπομπ Κράτσιτ, πάντα με τη Μίνι στο πλευρό του ως κυρία Κράτσιτ. Ο Ντόναλντ είναι (εύλογα) ο Φρεντ, ανιψιός του Σκρουτζ, ενώ ο Γκούφη κρατά το ρόλο του φαντάσματος του Μάρλεϊ. Ο γρύλος Τζίμινι Κρίκετ στο ρόλο του φαντάσματος των περασμένων Χριστουγέννων, ο γίγαντας Γουίλι ως φάντασμα των φετινών Χριστουγέννων και ο Μαύρος Πητ ως φάντασμα των επόμενων Χριστουγέννων πλαισιώνουν τους αγαπημένους μας ήρωες. Στη ταινία παρελαύνουν με μικρότερους ρόλους πολλοί άλλοι γνωστοί ήρωες της Disney.
 

Για τους λάτρεις της καλής κωμωδίας, εντάσσουμε εδώ και μια παρωδία της ιστορίας, το “Blackadder’s Christmas Carol”, του 1988, όπου ο Rowan Atkinson, σε ένα εξτρα επεισόδιο της σειράς που τον ανέδειξε, παίζει το ρόλο του Ebenezer Blackadder, του καλύτερου ανθρώπου της Βικτωριανής Αγγλίας, τον οποίον όλοι εκμεταλλεύονται. Μετά την επίσκεψη, όμως, τριών φαντασμάτων, αποφασίζει να αλλάξει και εν τέλει καταλήγει κακός.

 

Ακολουθεί το “Muppets Christmas Carol”, μια απίθανη και πρωτόγνωρη ταινία-μιούζικαλ, παραγωγής Disney, του 1992 σε σκηνοθεσία Brian Henson, γιου του δημιουργού των Muppets, Jim Henson, που καταφέρνει, αν και είναι κωμική, να μην ξεφύγει από την αυθεντική εκδοχή της ιστορίας. Ο εξαιρετικός Μάικλ Κέιν στο ρόλο του τσιγκούνη και μίζερου τοκογλύφου Σκρουτζ, ο απολαυστικός βάτραχος Κέρμιτ, στο ρόλο του φτωχού και ταλαίπωρου υπαλλήλου Μπομπ Κράτσιτ, η χοντρούλα Πίγκυ στο ρόλο της συζύγου του Κέρμιτ, ο Κέρμιτ μωρό με την πατερίτσα του, στο ρόλο του μικρούλη (άρρωστου) Τίμ, ο Γκόντζο, στο ρόλο του συγγραφέα, παρέα με το Ρίζο τον ποντικό! Τα Μάπετς κάνουν για άλλη μια φορά θαύματα, αφηγούμενα τη δική τους εκδοχή της ιστορίας και τα λόγια είναι περιττά.
                                           

Αρκετά χρόνια αργότερα, πιο συγκεκριμένα το 2008, γυρίστηκε η ταινία “ Barbie in a Christmas Carol”. Στο φιλμ αυτό, η αγαπημένη ηρωίδα όλων των κοριτσιών παίζει το ρόλο μίας τραγουδίστριας της όπερας , η οποία είναι καταπιεστική απέναντι στους συνεργάτες της και τους αναγκάζει να δουλεύουν την ημέρα των Χριστουγέννων. Μια εναλλακτική παραλλαγή της ιστορίας , απευθυνόμενη κυρίως στα κορίτσια.

                                            

Το Χόλιγουντ επανήλθε λίγο αργότερα ξανά  στο προσκήνιο, το 2009, όταν η Disney και πάλι ανέθεσε στο  Robert Zemeckis να γυρίσει το δικό του τρισδιάστατο πλέον “Christmas Carol”, με πρωταγωνιστές πολλούς γνωστούς ηθοποιούς (Colin Firth, Gary Oldman, Jim Carrey, Robin Wright Penn).
 


Κ.Τ. 
---------------------------------------------------------------------------------------------

Κάρολος Ντίκενς-Βιογραφικό



             Ο Κάρολος Ντίκενς, δημοσιογράφος και συγγραφέας υπήρξε ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος της Βικτωριανής Αγγλίας και ένας από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ήταν ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές των διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας της εποχής του καθώς και της φτώχειας που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού η Βιομηχανική Επανάσταση. Είναι ο συγγραφέας των φτωχών, των αδυνάτων και ανήμπορων.
Γεννήθηκε το 1812 στο Πόρτσμουθ της Νότιας Αγγλίας και η πολυτάραχη ζωή της οικογένειάς του λόγω του άστατου χαρακτήρα του πατέρα του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το έργο του.
            Γύρω στα 1835 άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα έργα του σε συνέχειες κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών του. Η φήμη του εκτοξεύεται με τα μυθιστορήματα Όλιβερ Τουίστ(1837-1838) και «Νικόλας Νίκλεμπι»(1838) που περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την άθλια καθημερινότητα του Λονδίνου και του Γιορκσάιρ.
            Το 1844 γράφει το πιο δημοφιλές έργο του, τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία». Στο έργο αυτό  ξεπροβάλλει η φιλοσοφία του Ντίκενς για το πνεύμα των Χριστουγέννων το οποίο θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το 1849 αρχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες το αγαπημένο του μυθιστόρημα «Δαβίδ Κόπερφιλντ» που περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ακολουθούν και άλλα μυθιστορήματα όπως η «Ιστορία δύο πόλεων» καθώς και «οι Μεγάλες Προσδοκίες’ και τα ταξίδια του στην Αμερική όπου γνωρίζει την αποθέωση.
            Στις 8 Ιουνίου του 1870 πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο αφήνοντας ημιτελές το μυθιστόρημα « Το Μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ» που πολλοί επιχείρησαν να το ολοκληρώσουν.
            Στην Ελλάδα για πρώτη φορά έργο του Ντίκενς κυκλοφόρησε το 1887 που ήταν τα «Δύσκολα Χρόνια». Από τότε τα σημαντικότερα έργα του Ντίκενς έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά, όχι μία αλλά πολλές φορές. Πολλά έργα του έγιναν γνωστά στην Ελλάδα από τα Κλασικά Εικονογραφημένα. 

Ε. Κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου