Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο Down


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Έλληνα γιατρό, Στυλιανό Αντωναράκη. Σκοπός της καθιέρωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας  για το σύνδρομο Down.
Το σύνδρομο Down περιγράφει μια  χρωμοσωμική διαταραχή, η οποία οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι. Γι’  αυτό άλλωστε το λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).
Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από έναν Βρετανό γιατρό, τον John Langdon Down (εξ ου και η ονομασία του).
Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα άλλα παιδιά. Παρουσιάζουν κινητική και λεκτική υστέρηση και κάποια ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως: ασυνήθιστα στρογγυλό πρόσωπο και μικρό πηγούνι, μικρά αυτιά και μύτη, χαρακτηριστική εικόνα ματιών. Έχουν συνήθως μικρό ύψος και αυξημένη τάση για παχυσαρκία.
Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για το σύνδρομο Down. Τα παιδιά αυτά όμως με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Σε όλο τον κόσμο άλλωστε υπάρχουν άτομα με σύνδρομο Down που είναι σε θέση να εργάζονται, να συμμετέχουν στην κοινωνική ομάδα και να πετυχαίνουν σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η τέχνη κ.ά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τιμ Χάρις. Στα 27 του χρόνια, έχει ήδη κερδίσει πολλά μετάλλια στους Special Olympics. Αποφοίτησε από το Eastern New Mexico University, ανακηρύχθηκε Βασιλιάς του Χορού στο σχολείο του κι είναι ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου το οποίο σερβίρει καταπληκτικό φαγητό και προσφέρει απλόχερα μία αγκαλιά σε όποιον την έχει ανάγκη!

Πηγές:




 Α.Θ.
Κ.Σ.
Λ.Κ.
Ο.Α.
Χ.Ι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου