Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ονειρούπολη Δράμας


Ονειρούπολη 16- 12-2013




Χριστούγεννα. Και ως καλοί γείτονες δε θα μπορούσαμε να μην περάσουμε από την Ονειρούπολη της Δράμας. Βρεθήκαμε εκεί, διασκεδάσαμε, ονειρευτήκαμε. Αυτή τη φορά όμως θελήσαμε να κάνουμε και κάτι ακόμη. Να μάθουμε. Πώς γεννήθηκε η Ονειρούπολη;
Συναντήσαμε, λοιπόν, τον κ. Γρηγοριάδη Σάββα, υπεύθυνο του Δήμου Δράμας για την Ονειρούπολη. Η υποδοχή υπήρξε θερμή και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

  1. Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσετε την Ονειρούπολη;

Πριν από 10 χρόνια και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2004, κάποιοι άνθρωποι είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν στην πόλη μας μια χριστουγεννιάτικη γιορτή. Πολύ γρήγορα αυτή η γιορτή γνώρισε την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της. Σήμερα η Ονειρούπολη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χριστουγεννιάτικους θεσμούς της Ελλάδας.   

  1. Πώς προέκυψε το όνομα «Ονειρούπολη»;

Δεν γνωρίζω ακριβώς γιατί δεν συμμετείχα στην δημιουργία του θεσμού. Πιστεύω όμως ότι αυτοί που το επέλεξαν ήθελαν ένα όνομα που να εκφράζει τη μαγεία των γιορτών, τη μαγεία των Χριστουγέννων.

  1. Πόσος κόσμος επισκέπτεται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την Ονειρούπολη;

Είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια πόσος κόσμος επισκέπτεται όλα αυτά τα χρόνια την Ονειρούπολη, γιατί χρόνο με το χρόνο ο θεσμός αναπτύσσεται και οι επισκέπτες προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Υπολογίζουμε όμως ότι κατά μέσο όρο οι επισκέπτες αγγίζουν τις 200.000.



  1. Πώς αισθάνεστε όταν είναι γεμάτη η Ονειρούπολη;

Ευθύνη και χαρά. Ευθύνη γιατί πρέπει να καλύψουμε τις προσδοκίες όλου αυτού του κόσμου που μας επισκέπτεται. Χαρά γιατί φαίνεται στα πρόσωπα των επισκεπτών μας ότι πετυχαίνουμε τους στόχους που εξαρχής θέσαμε.

  1. Όταν ιδρύσατε την Ονειρούπολη, τι προσδοκίες είχατε;

Να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου μέσα από τις εκδηλώσεις, τα παιχνίδια και τις δράσεις, να προσφέρει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς σε μικρούς και μεγάλους.

  1. Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει ή έχει επηρεάσει τον θεσμό της Ονειρούπολης;

Σίγουρα, γιατί η οικογένεια έχει αλλάξει τις συνήθειές της τα τελευταία 3 χρόνια και μία από αυτές είναι η διασκέδασή της και η χαρά που θέλει να δώσει στα μέλη της. Παρόλα αυτά επειδή το γεγονός είναι πολύ γνωστό και πολύ ωραίο, προσπαθούν, ακόμα και με το υστέρημά τους κάποιοι, να συνεχίσουν να έρχονται στην Ονειρούπολη.

  1. Έχουν συμβεί ατυχήματα ή ατυχή περιστατικά τα χρόνια λειτουργίας της Ονειρούπολης;

Ατυχήματα δεν έχουν γίνει κι αυτό οφείλεται στους κανόνες ασφαλείας που έχουμε θέσει και στα παιχνίδια αλλά και σε όλη τη διάταξη του χώρου. Τώρα, ατυχή περιστατικά παρατηρούνται, όπως κάποιοι εκνευρισμοί στο σταθμαρχείο επειδή κάποιοι βιάζονται να ανέβουν στο τρενάκι για να κάνουν βόλτα ή στις ουρές που υπάρχουν, όταν έχουμε πολλούς επισκέπτες. Αυτά δημιουργούν κάποιες γκρίνιες αλλά μέσα στο γιορτινό κλίμα τις παραβλέπουμε.



  1. Η Ονειρούπολη τελικά απευθύνεται μόνο σε παιδιά ή και σε μεγάλους;

Απευθύνεται σε όλους γιατί με βάση κάποιες έρευνες, που έχουμε κάνει εδώ στον χώρο της Ονειρούπολης, βλέπουμε ότι τουλάχιστον το 50% των επισκεπτών είναι ζευγάρια χωρίς παιδιά, που έρχονται για να ζήσουν αυτό το ωραίο περιβάλλον και να παρακολουθήσουν τις συναυλίες. Να σας πω ότι φέτος έχουμε τον Stan, την Demy, τον Νικηφόρο, τη Μαντώ και πολλούς άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Αυτά τα ονόματα είναι πόλος έλξης για τα ζευγάρια. Και τα παιδιά όμως το χαίρονται. Πηγαίνουν στον Άγιο Βασίλη, στα παιχνίδια, στη ζωγραφική προσώπου κ.α. Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις που ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Να σημειώσω ότι εμείς ως δήμος οργανώνουμε αυτή τη γιορτή αλλά όλα αυτά τα σπιτάκια δουλεύουν με εθελοντές. Έχουμε πάνω από 400 εθελοντές. Παιδιά σαν κι εσάς, πιο μεγάλα και πιο μικρά. Έχουμε εθελοντή 7 χρονών που κάθεται σε πόρτα. Έχουμε δημιουργήσει το καρτελάκι του εθελοντή (σας το δίνω να το έχετε κι εσείς). Οι εθελοντές είναι η ψυχή της Ονειρούπολης. Χωρίς αυτά τα παιδιά, αυτόν τον κόσμο, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Γιατί θα έπρεπε να είχαμε άτομα έμμισθα, πράγμα πολύ δύσκολο τη συγκεκριμένη περίοδο. Και είναι και η γιορτή. Όλα τα παιδιά περιμένουν να δουλέψουν στην Ονειρούπολη ως εθελοντές αλλά να ζήσουν κι αυτό το περιβάλλον.


Α.Κ
Μ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου