Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΤΗΛΕΒΟΛΟΝ ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ


            Το Τηλεβόλον ήταν όπλο του πυροβολικού της αρχαίας Ελλάδας. Είναι το πρώτο όπλο που λειτουργούσε με ατμό. Το εφηύρε ο Αρχιμήδης στη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών από τους Ρωμαίους (213 – 211 π.Χ).

Περιγραφή του όπλου
            Η κατασκευή του ήταν απλή. Αποτελούνταν από έναν μπρούτζινο σωλήνα με κλειστό το ένα άκρο και λειτουργούσε σαν κανόνι. Στο κανόνι έβαζαν λίγο νερό και μετά το έκλειναν με μια σφαίρα βάρους 8 κιλών.
            Στη συνέχεια πρόσθεταν την απαιτούμενη ενέργεια υπό την μορφή φωτιάς κάτω από το κλειστό άκρο του κανονιού. Το νερό θερμαινόταν και μετατρεπόταν σε ατμό, μετατρέποντας την σφαίρα σε βλήμα που εκτινασσόταν σε αρκετή απόσταση.
            Ένας άλλος μεγάλος εφευρέτης, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ασχολήθηκε με το όπλο, το οποίο ονόμασε αρχιτρόνιτο (από τις λέξεις Αρχιμήδης και τρώννυμι). Ο Ντα Βίντσι προχώρησε στο σχεδιασμό του όπλου και μελετώντας τις περιγραφές υπολόγισε ότι το Τηλεβόλο πρέπει να είχε βεληνεκές 1.250 μέτρων.
            Δεν είναι γνωστό αν η εφεύρεση αυτή του Αρχιμήδη μπήκε ποτέ σε λειτουργία.
            Ο Ιταλός ποιητής Φραγκίσκος Πετράρχης (1304 – 1374) αναφέρεται στο ατμοτηλεβόλο, τονίζοντας όμως ότι ο Αρχιμήδης κατασκεύασε το όπλο ως αμυντικό κι όχι ως όπλο επίθεσης. 
Η ανακατασκευή του όπλου πραγματοποιήθηκε από τον μηχανικό Ιωάννη Σακκά.


Πηγές :






Β.Π.
Δ.Β.
Ι.Μ.
Π.Γ.
Τ.Π.
Χ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου