Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η Άνοιξη με τη ματιά του Μποτιτσέλι

Άνοιξη
Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές. Η εποχή αυτή περιλαμβάνει τρεις μήνες: Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ο κάθε μήνας της Άνοιξης έχει και κάτι ξεχωριστό. Ο Μάρτιος έχει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Απρίλιος ταυτίζεται (συνήθως) με  ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της θρησκείας μας: Την ανάσταση του Χριστού. Επίσης τον Μάιο γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά.
Την περίοδο της Άνοιξης όλη η φύση αναζωογονείται. Ο ήλιος βγαίνει και φωτίζει όλη τη γη. Ο ουρανός παίρνει το καταγάλανο χρώμα του και τα χελιδόνια επιστρέφουν σιγά σιγά στις φωλιές τους.
Πολλοί λογοτέχνες έχουν γράψει ποιήματα ή έχουν διατυπώσει απόψεις για την Άνοιξη. Ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης είπε: «την Άνοιξη, αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις» και ο Γεράσιμος Μαρκοράς πως «η Άνοιξη δέρνει την λαχτάρα της ψυχής».

Ένα σημαντικό έργο για την Άνοιξη

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες και ζωγράφοι  που απεικονίζουν στα έργα τους την Άνοιξη. Ένας θαυμάσιος  ζωγράφος ήταν ο  Αλεσσάντρο ντι  Μαριάνο Φιλιπέπι, γνωστός  ως Σάντρο Μποτιτσέλι, ο οποίος γεννήθηκε το 1444 στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Γονείς του ήταν ο  Μαριάνο ντι Βάνι και η Σμεράλντα.  Πέθανε  στης  17 Μαΐου του 1510.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι η Αλληγορία της Άνοιξης. Τον συγκεκριμένο πίνακα είχε παραγγείλει ένα μέλος της οικογένειας των Μεδίκων για να κοσμήσει την έπαυλή του.
Ο πίνακας συμβολίζει τον ερχομό της Άνοιξης. Στο κέντρο του εικονίζεται η μορφή της  Αφροδίτης, ενώ πάνω από το κεφάλι της  είναι ο θεός Έρωτας που ρίχνει τα βέλη του με τα μάτια δεμένα. Στην αριστερή μεριά του πίνακα διακρίνονται οι τρεις  Χάριτες (Αγλαΐα, Ευφροσύνη, Θάλεια)  και ο Ερμής. Στη δεξιά πλευρά ο Ζέφυρος κυνηγά τη νύμφη Χλωρίδα, δίπλα από την οποία βρίσκεται η θεά των λουλουδιών Φλώρα.
Εκτός όμως από τις ανθρώπινες μορφές στον πίνακα πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και ο κήπος.
Η Αλληγορία της Άνοιξης αποτελεί ένα από τα πλέον δυσερμήνευτα έργα του Μποτιτσέλι. Ερμηνευτικές προσεγγίσεις έγιναν από τον Giorgio Vasari, τον Aby Warburg, τον Charles Dempsey, την Claudia Villa, τον Giovanni Reale και πολλούς ακόμα.

Πηγές:

Ι.Χ.
Μ.Σ.
Σ.Μ.
Τ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου