Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, Μέρος Γ΄, Ραδιοφωνικοί Παραγωγοί που άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική ραδιοφωνία


Ραδιοφωνικοί παραγωγοί που άφησαν το στίγμα τους στα ερτζιανά του κρατικού ραδιοφώνου:

Θεία Λένα (Αντιγόνη Μεταξά)
Από το 1938 άρχισε να εργάζεται στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών ως τακτική συνεργάτρια και από το 1942 μέχρι το 1966 διευθύντρια της καθημερινής "Ώρας του Παιδιού". Πραγματοποίησε πολλές παιδικές εκπομπές με τίτλο "Η ώρα του παιδιού" χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο "Θεία Λένα", το οποίο χρησιμοποίησε και στο συγγραφικό της έργο. Το 1967 συνέχισε στη τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ όπου το 1967 δημιούργησε το πρώτο ελληνικό παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Μάνος Χατζηδάκις

Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας «θρυλική», τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο. Ο τίτλος αντλεί το όνομα από το κλασσικό βιβλίο «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», όπου οι Λιλιπούτιοι αναφέρονται ως μικρόσωμοι άνθρωποι.

Γιώργος Παπαστεφάνου

Αφοσιώθηκε από το 1960 στο ραδιόφωνο και είναι χαρακτηριστικές δύο εκπομπές του. Η πρώτη (και παλιότερη), το «Στις 11 το βράδυ κάθε Δευτέρα». Η δεύτερη εκπομπή του ήταν το ιστορικό «Καλησπέρα κύριε Έντισον» - για 17 περίπου χρόνια.

Γιάννης Πετρίδης

Τον έφερε στην ΕΡΤ ο Μάνος Χατζηδάκης και επί 39 χρόνια οι εκπομπές του μεταδίδονταν  καθημερινά, 4 με 5 τα απογεύματα. Ο άνθρωπος που έμαθε μουσική σε τουλάχιστον δυο γενιές ανθρώπων. Με τις εκπομπές του κατέρριψε στερεότυπα και μουσικές αγκυλώσεις χρόνων. Έδειξε ότι η καλή μουσική βρίσκεται πέρα από ρεύματα και είδη. Τα charts εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 έκρυβαν θησαυρούς. Τα αφιερώματα που έφτιαχνε, παρέα με τον Κώστα Ζουγρή, έχουν αφήσει ιστορία. Οι ραδιοφωνικές του εκπομπές, συμπληρωματικά με το Ποπ & Ροκ, ήταν καθημερινά μαθήματα μουσικής από το ραδιόφωνο. Ο Πετρίδης δεν είναι μονάχα μια κινητή μουσική εγκυκλοπαίδεια. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά αγάπη για τη μουσική και τους ανθρώπους της. Είτε από την φανταχτερή θέση του μοναδικού Έλληνα που ψηφίζει κάθε χρόνο για τα βραβεία του Rock and Roll Hall of Fame, είτε από τη θέση του κριτή στα πρώτα Schoolwaves, ο Πετρίδης έβαζε πρώτα τη μουσική και μετά όλα τα άλλα.

Μαρία Ρεζάν

            Η εκπομπή της "Μια ώρα έτσι, χωρίς πρόγραμμα" ξεκίνησε να μεταδίδεται το 1980 από το Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Κική Σεγδίτσα

Εργάστηκε ως ελεύθερη ρεπόρτερ στην ΥΕΝΕΔ (‘Κοντά στα Γεγονότα’ -πολιτιστικό, επιστημονικό και πολιτικό ρεπορτάζ). Είχε για χρόνια τις εκπομπές ‘Ποιητική Ανθολογία’, ‘Ταξιδεύοντας τη Νύχτα’, ‘Φθινοπωρινά Νιάτα’, ‘Ακόμα Νέοι’, ‘Κριτική Κινηματογράφου’ κ.α.

Λευτέρης Κογκαλίδης

«Ράδιο Νοσταλγία» στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Μια τετράωρη εκπομπή που μεταδιδόταν κάθε Κυριακή, 6 με 10 το βράδυ. Συνεργάτες του: Γιάννης Πετρίδης, Γιώργος Παπαστεφάνου και Αλέξης Κωστάλας


Πηγές:
·         http://el.wikipedia.org/wiki/
·         http://www.nline.gr/227/
·         http://www.musicpaper.gr/editorial/item/

Α.Θ.
Κ.Σ.
Λ.Κ.
Ο.Α.
Χ.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου