Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια μέρα του Ραδιοφώνου, Μέρος Δ΄, Ιστορία του Ραδιοφώνου


Το ραδιόφωνο είναι η συσκευή που μετατρέπει τις εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών σε ήχο. Τα ραδιοφωνικά κύματα που εκπέμπουν οι σταθμοί μετατρέπονται αρχικά σε ηλεκτρικό ρεύμα και  στην συνέχεια σε ήχο. 
Πατέρας του ραδιοφώνου θεωρείται ο Γουλιέλμος Μαρκόνι, ο οποίος το 1895 κατόρθωσε να μεταδώσει (ασύρματα και σε μεγάλη απόσταση) ηχητικά σήματα Mors διαμέσου ερτζιανών κυμάτων (ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας - VHF).
Η ραδιοφωνία αρχίζει να αναπτύσσεται την δεκαετία του 1910 στις ΗΠΑ.
Το 1906 (παραμονή Χριστουγέννων, Νέα Υόρκη) ο Ρέτζιναλντ Φέσεντεν μετέδωσε την πρώτη εκπομπή μουσικής και λόγου. 
Σταθμό στην ιστορία του ραδιοφώνου αποτελεί η εκπομπή του Φρανκ Κόνραντ, ο οποίος μετέδωσε αποτελέσματα αγώνων και απέκτησε πιστούς ακροατές. Μάλιστα στην εκπομπή του Κόνραντ ακούστηκε και η πρώτη ραδιοφωνική διαφήμιση. Σταθμό επίσης αποτελεί και η λειτουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού, του K.D.K.A., το 1920. Ο συγκεκριμένος σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί.
Το ραδιόφωνο εδραιώνει τη θέση του μετά το 1930. Εκείνη τη χρονική περίοδο δημιουργείται (σε Αμερική και Ευρώπη) ένα καλά οργανωμένο δίκτυο - κρατικών και ιδιωτικών - σταθμών.

Το ραδιόφωνο στο πέρασμα των εποχών...

Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το ραδιόφωνο ανταγωνίζεται τον τύπο,  διότι πλέον αναμεταδίδει μεγάλο όγκο ειδήσεων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 το ραδιόφωνο αποκτά έναν νέο ανταγωνιστή, την τηλεόραση, η οποία έχει στα χέρια της τη δύναμη της εικόνας. Η τηλεόραση επηρεάζει αρνητικά την ακροαματικότητα του  ραδιοφώνου, η οποία γνωρίζει κατακόρυφη πτώση. Η εμφάνιση του Rock n Roll βγάζει το ραδιόφωνο από τη δύσκολη θέση. Η ακροαματικότητα ανεβαίνει και πάλι και το ραδιόφωνο αποτελεί το βασικό μέσο ψυχαγωγίας. Τη δεκαετία του ’60 εμφανίζεται η πειρατική ραδιοφωνία (Radio Caroline, Αγγλία). Τη δεκαετία του ’70 πραγματοποιούνται σημαντικές τεχνικές αλλαγές στο χώρο της ραδιοφωνίας (τρανζίστορ, συνδυασμός ραδιοφώνου, κασετοφώνου σε μια συσκευή) και το ραδιόφωνο περνά στη φάση της ωριμότητας.

Τα μεσαία κύματα και τα fm...

Το συμβατικό ραδιόφωνο περιέχει δύο κατηγορίες τρόπου μετάδοσης: τα AM (διαμόρφωση κατά πλάτος ) και τα FM (διαμόρφωση κατά συχνότητα).

Τα απαραίτητα εργαλεία...

Για την παραγωγή μιας ραδιοφωνικής εκπομπής απαραίτητα εργαλεία θεωρούνται τα ακόλουθα:

  • Ο πομπός
  • Ο αναμεταδότης
  • Ο δέκτης
  • Το μικρόφωνο
  • Το μεγάφωνο
  • Τα ακουστικά

Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα

Οι πρώτες προσπάθειες λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα εντοπίζονται χρονικά τη δεκαετία του 1920. Εκείνη μάλιστα τη δεκαετία, και συγκεκριμένα το 1926, εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός.
Ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός δημιουργήθηκε και λειτούργησε στην περιοχή των Αθηνών στις 25 Μαρτίου του 1938. Εγκαινιάστηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄. Το  1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.). Μετά το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση άρχισαν να ιδρύονται και άλλοι σταθμοί σε διάφορες πόλεις της χώρας, καθώς και πολλοί στρατιωτικοί σταθμοί που βρίσκονταν κάτω από τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων.

Πειρατικοί σταθμοί και ο σταθμός του Πολυτεχνείου

Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’70 οι συχνότητες του ραδιοφώνου γέμισαν από εκατοντάδες ερασιτέχνες – «πειρατές». Επίσης ραδιοσταθμό κατασκεύασαν οι φοιτητές του Ε.Μ.Π κατά την διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας το 1973.

Κρατική ραδιοφωνία

Η δικτατορία του Μεταξά, τον Νοέμβριο του 1935 (με το νόμο 19/20-11-1935), δημιούργησε την «Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών». Τότε ουσιαστικά ξεκινά η ιστορία της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης.

Ιδιωτική ραδιοφωνία

            Το 1987 δημιουργήθηκε ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο «Αθήνα 9,84».

Απελευθέρωση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Η απελευθέρωση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα το 1988 με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Τότε καθορίστηκαν με ακρίβεια οι όροι ίδρυσης τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ιδρύθηκε το 1989. Η έδρα του βρίσκεται στην Αθήνα. Βασικός στόχος του ΕΣΡ είναι η εξασφάλιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας. Έχει δημιουργήσει τέσσερις κώδικες (διαφήμισης, δεοντολογίας δημοσιογράφων, επιτρεπόμενων προγραμμάτων,  κατανομής συχνοτήτων), που αφορούν τους όρους λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα.


Α.Θ.
Κ.Σ.
Λ.Κ.
Ο.Α.
Χ.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου