Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ο Άγιος Βαλεντίνος

14 Φεβρουαρίου, γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Η μέρα κατά την οποία γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Από πού όμως ξεκίνησε αυτή η γιορτή; Πότε και με ποιο τρόπο καθιερώθηκε;
Την περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων εορτάζονταν προς τιμήν του θεού Φαύνου (Πάνα) τα Λουπερκάλια. Τον 5ο αιώνα μ. Χ. η Εκκλησία κατάργησε τη συγκεκριμένη γιορτή και στη θέση της καθιέρωσε τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου.
Ο Βαλεντίνος ήταν ένας χριστιανός ιερέας που (παρά τις διαταγές του αυτοκράτορα Κλαύδιου) πάντρευε νεαρά ζευγάρια ερωτευμένων. Με την πρακτική αυτή  διέδιδε τον Χριστιανισμό και γλίτωνε τα νεαρά αγόρια από τη στρατιωτική θητεία.
Ο Βαλεντίνος αν και προειδοποιήθηκε να σταματήσει τους γάμους, δεν υποχώρησε και συνέχισε να παντρεύει τους πιστούς, μέχρι που βασανίστηκε και θανατώθηκε.
Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου ως προστάτη των ερωτευμένων φαίνεται ότι είναι αρκετά γνωστός στην Αγγλία ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισε τον άγιο αυτό και γι’ αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο.
Στη χώρα μας φαίνεται ότι η γιορτή των ερωτευμένων καθιερώνεται στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μετά από σχετική πρωτοβουλία των ανθοπωλών.
Αρκετά χρόνια αργότερα (1994) ο κύριος Χατζηφώτης, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου (3 Ιουλίου). Μία σχετική πρόταση έγινε το 2000 και από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος πρότεινε να γιορτάζουν οι ερωτευμένοι την 13η Φεβρουαρίου. Τη συγκεκριμένη μέρα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού.
Γεγονός πάντως είναι ότι εκτός από τους ερωτευμένους, στις 14 Φεβρουαρίου έχουν την τιμητική τους τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα καταστήματα δώρων.


Πηγές





Ι.Χ.
Μ.Σ.
Σ.Μ.
Τ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου