Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά είναι φυσικές ή χημικές τοξικές ουσίες. Διακρίνονται σε ελαφριά (π.χ. κάνναβη) και σε σκληρά ναρκωτικά (π.χ. ηρωίνη). Τα  πιο διαδεδομένα ναρκωτικά είναι η μαριχουάνα, το χασίς, το αλκοόλ, το έκσταση, η κοκαΐνη, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η ηρωίνη, το LSD.
Σήμερα εκτιμάται ότι 208 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα νέοι, κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Αλλά τι οδηγεί, κυρίως τους εφήβους, στην χρήση τους; Οι κύριοι λόγοι είναι συνήθως: η διαρκώς αυξανόμενη φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια την νέων, η έλλειψη υγιών προτύπων, η κρίση του θεσμού της οικογένειας, η περιέργεια, η μόδα, οι παρέες κ.τ.λ.
Η χρήση ναρκωτικών όμως συνδέεται συχνά με ποικιλία παρενεργειών όπως ζάλη, κνησμό, αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, δυσκοιλιότητα, ναυτία, εμετό και, κυρίως, καταστολή της αναπνευστικής λειτουργίας. Επίσης η απρόσεκτη χρήση ναρκωτικών αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων, ασθενειών και θανάτου από υπερβολική δόση.
Ωστόσο, όσο δύσκολη κι αν είναι, υπάρχει λύση για την απεξάρτηση του χρήστη από τα ναρκωτικά. Γι’ αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί διάφορα κέντρα που εφαρμόζουν προγράμματα αποτοξίνωσης. Συγκεκριμένα στη χώρα μας, προγράμματα αποτοξίνωσης άρχισαν να εφαρμόζονται πριν χρόνια με τη λειτουργία της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη". Ακολούθως ιδρύθηκε (με το Νόμο 1729/87) το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.ΘΕ.Α), στο οποίο εντάχθηκαν οι μονάδες που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της "Ιθάκης". Στα πλαίσια του ΚΕ.Θ.Ε.Α λειτουργούν δύο επιπλέον κλειστές θεραπευτικές Κοινότητες, η "Έξοδος" και η "Παρέμβαση", μια ανοιχτή θεραπευτική Κοινότητα η "Στροφή", μια κινητή μονάδα ενημέρωσης, ο "Πήγασος", που κινείται σε όλη την Αττική, ένα κέντρο επανένταξης στη Θεσσαλονίκη, το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αιγαίου, ένα πρόγραμμα οικογενειακής θεραπείας και τέλος πρόγραμμα ενημέρωσης - κινητοποίησης για θεραπεία στις φυλακές Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Βόλου.

Mε το Νόμο 2161/1993 (έναρξη λειτουργίας το 1995) ιδρύθηκε ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με σκοπό την παροχή βοήθειας στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά
Για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά, ο ΟΚΑΝΑ συνεργάζεται με φορείς της χώρας (συναρμόδια υπουργεία, θεραπευτικά προγράμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.) όπως επίσης και με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας EMCDDA, Ομάδα Pompidou του Συμβουλίου της Ευρώπης, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κ.ά.) ενώ για τη μελέτη του προβλήματος των ναρκωτικών σε εθνικό επίπεδο, συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ).

Στον τομέα της πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, αναπτύσσει ποικίλα προγράμματα στον τομέα της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων.
Με τη συμμετοχή και την προσπάθεια του χρήστη και των ειδικών, το εξαρτημένο άτομο μπορεί να σταματήσει τη χρήση!


ΠΗΓΗ: Μαρία Θεοδοσιάδου (μαθήτρια λυκείου)
ΠΗΓΗINTERNET

Γ.Ν.
Κ.Ε.
Π.Ε.
Σ.Λ.
Τ.Ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου