Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αλκυονίδες μέρες


Αλκυονίδες ονομάζονται οι μέρες του Ιανουαρίου (συνήθως του δεύτερου δεκαπενθημέρου) κατά τις οποίες ο καιρός είναι καλός, παρατηρείται έντονη ηλιοφάνεια και, αρκετά συχνά, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Η ονομασία "αλκυόνιαι" είναι αρχαία ελληνική και αποδίδεται στον Αριστοτέλη.

Οι ημέρες αυτές πήραν το όνομά τους από το πουλί Αλκυόνη. Σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, η Αλκυόνη ήταν η κόρη του θεού των ανέμων, του Αιόλου. Η πανέμορφη Αλκυόνη ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Ζούσαν ευτυχισμένοι. Όμως διέπραξαν ύβρη, όταν πίστεψαν ότι ήταν ισάξιοι των θεών. Ο Δίας, για να τους τιμωρήσει, βύθισε το καράβι του Κήυκα, ο οποίος πνίγηκε. Ο θρήνος της Αλκυόνης κράτησε αρκετά μερόνυχτα. Ο Δίας τη λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε πουλί, που γεννούσε τα αυγά του τον χειμώνα κοντά στη θάλασσα. Τα κύματα όμως κατέστρεφαν τη φωλιά και τα αυγά της Αλκυόνης. Τότε ο Δίας τη λυπήθηκε για δεύτερη φορά και έδωσε διαταγή να κοπάζουν οι άνεμοι και να βγαίνει ο ήλιος για δεκαπέντε μέρες, προκειμένου η Αλκυόνη να μπορέσει να κλωσήσει τα αυγά της και τα μικρά της να μπορέσουν να πετάξουν.
   
Από μετεωρολογική άποψη, η καλοκαιρία των ημερών αυτών οφείλεται στην εξίσωση των βαρομετρικών πιέσεων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αφενός να μην υπάρχουν άνεμοι, και αφετέρου να υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, ακόμη κι αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Πηγές: 





Α.Θ.
Κ.Σ.
Λ.Κ.
Ο.Α.
Χ.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου