Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Editorial



Το κουδούνι είχε πριν λίγα λεπτά  δώσει σήμα  να πέσει η αυλαία. Εμείς όμως ξέραμε, μια άλλη αυλαία ανοίγει πάντα την καθορισμένη ώρα κάθε βδομάδα και στη σκηνή χοροστατούν γέλια, φωνές, προτάσεις και χέρια εντολοδόχοι του μυαλού έτοιμα να δουλέψουν. Στο χαρτί αρχικά, στο πληκτρολόγιο στη συνέχεια…. Ο υπολογιστής είναι απλώς το όχημα για την έκφραση της σκέψης και το ξετύλιγμα της δημιουργικότητας.


Οι προτάσεις κάθε φορά και πιο συγκεκριμένες.

-Θα ήθελα να μάθω  πώς ντύνονταν σε άλλες εποχές, κατέθεσε η Κορίνα.
-Και τι υφάσματα κυκλοφορούσαν στην αγορά, συμπλήρωσε ο Βαγγέλης.
Ωραία λοιπόν, διαλέγουμε εποχή… Δεκαετία του 1920; Αρχαία Ελλάδα; Αρχαία Αίγυπτος;
-Το Βυζάντιο το έχουμε λίγο παραμελημένο στο περιοδικό μας. Μήπως ήρθε η ώρα να του στρώσουμε το κόκκινο χαλί;


-Εγώ πάλι θα ήθελα να ασχοληθώ με τα greeklish, θα μ’ ενδιέφερε μια έρευνα σχετικά με την προέλευση τους, ήταν η πρόταση του Μάκη.
-Και τις συνέπειές τους στον τρόπο γραφής, ομιλίας, σκέψης μας, συμπλήρωσε η Ιουλία.




Και εσείς παιδιά που αγαπάτε τη ζωγραφική; Μήπως έχετε σκεφτεί κάτι σχετικό;
-Τον Βαν Γκογκ φώναξε με ενθουσιασμό ο Θοδωρής
-Τον Γκωγκέν  σχεδόν ταυτόχρονα ο Παναγιώτης.
Ωραία, θα μπορούσαμε να δούμε αυτούς τους δύο ζωγράφους μαζί, άλλωστε σχετίστηκαν σε κάποια περίοδο της ζωής τους.


Και έτσι άρχισαν να «κλειδώνουν» τα θέματά μας…., την ώρα που ο Νίκος μόλις μας διάβαζε το ανέκδοτο που θα ήθελε να συμπεριληφθεί στο νέο μας τεύχος και είχαμε λυθεί στα γέλια.

Η διατροφή ήταν η επόμενη στήλη που μας ενδιέφερε και έτσι η Ελένη μαζί με τον Κυριάκο αποφάσισαν να ερευνήσουν παράλληλα τους δύο άσπρους γίγαντες που βαστούν τα θεμέλια της διατροφής μας και είναι ….αόρατοι: το αλάτι και τη ζάχαρη.


Και τι γίνεται με τη στήλη που θέλουμε οπωσδήποτε να έχει κάθε μήνα την τοπική μας πινελιά; Δε θα διαβούμε κάποια γειτονιά της πόλης αυτή τη φορά;

Περισυλλογή. Οι επιλογές πολλές.
-Να πάμε κάπου, πρότεινε ο Βασίλης αφήνοντας στο τραπέζι την τοπική εφημερίδα που τόση ώρα ταλαιπωρούσε σκεπτόμενος. Κάπου; Επαναλαμβάνει με νόημα  στυλώνοντας αυτή τη φορά το βλέμμα στο πρωτοσέλιδο. Κάπου! Σηκώνεται με ενθουσιασμό κρατώντας σα σημαία πια την εφημερίδα!
Στο παρελθόν. Στις πρώτες εφημερίδες της πόλης μας. Θέλω να γνωρίσω τη γιαγιά αυτής της εφημερίδας που κρατώ. Να πάμε στο σπίτι της. Στη δημοτική βιβλιοθήκη!  Να τη γνωρίσουμε από κοντά. Να βρούμε και τις ξαδέρφες της και τις αδερφές της.

Η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό! Το ραντεβού κλείστηκε άμεσα και έτσι η επίσκεψη στη δημοτική βιβλιοθήκη και η στοχευμένη συνομιλία με τους υπεύθυνους αποτέλεσε μια ακόμη εμπειρία για την ομάδα του περιοδικού.


Κινητήριος δύναμη για τη δουλειά μας είναι πάντα ο ενθουσιασμός και η διάθεση για συνεργασία. Γρανάζι  της ο επιμερισμός της εργασίας και η υπεύθυνη ανάληψη από τον καθένα του πόστου του. Το αποτέλεσμα  στη διάθεσή σας. Καλή σας ανάγνωση! 


Ε.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου