Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μυροβόλος Άνοιξις! κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια...


Ήταν η επιγραφή που επέμενε να μένει αναλλοίωτη στο χρόνο που έκλεψε τη ματιά μας. Η γοητεία της παλαιότητάς της ήρθε συνειρμικά να στολιστεί τις νότες από το γνωστό χιλιοτραγουδισμένο σκοπό των δικών μας, "Χειμερινών Κολυμβητών"... Η περιέργειά οδήγησε τα βήματά μας σε μια διαδρομή στο χθες και σε αναζήτηση των αποτυπωμάτων του στο σήμερα... Και έτσι όπως τα κρόσια του παρελθόντος χόρευαν ατίθασα με το παρόν συλλαβίσαμε ένα : "πάμε"; 
Περάσαμε το κατώφλι του μαγαζιού που είχε κορωνίδα εκείνη την αλλοτινή επιγραφή... Ο χώρος φιλόξενος, νοτισμένος με άρωμα παρελθόντος και σφραγισμένος σε κάθε γωνιά από αντικείμενα φερμένα απ' τα...παλιά. Με σεβασμό τοποθετημένα και διευθετημένα στο χώρο, έμοιαζαν και κείνα μάρτυρες του χθες για να χει τροφή το σήμερα...


Ο Γιάννης Κεσόγλου, ο τελευταίος μέχρι τώρα από τους σκυταλοδρόμους του ονόματος μας περίμενε με ζεστή διάθεση και πρόθυμος να συ(ν)ζητήσει μαζί μας το στίγμα της "Μυροβόλου" και την πορεία της στο χρόνο....

-Πότε άνοιξε η Μυροβόλος;
  Η Μυροβόλος άνοιξε ένα ηλιόλουστο πρωινό, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 30. Ήταν ένα όμορφο καφενεδάκι – ζαχαροπλαστείο , το οποίο σε ελάχιστο χρόνο, έγινε σημείο αναφοράς στην Καβάλα , εξαιτίας των καταπληκτικών λουκουμάδων του με μέλι. Λίγα χρόνια αργότερα , αλλάζοντας ιδιοκτήτες , μεταφέρθηκε στην Παύλου Μελά. Εκεί στεγάστηκε μέχρι το 1967 , που μετακόμισε για τελευταία της φορά , για να φωλιάσει στη σημερινή της θέση , λίγα μέτρα μακριά από το γραφικό λιμάνι της Καβάλας. Η πινακίδα στην πρόσοψη της καφετέριας είναι από το πρώτο μαγαζί, ως ένδειξη σεβασμού στην μεγάλη ιστορία της.

-        - Ποια ήταν η έμπνευση για την ονομασία του μαγαζιού;
Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω! Το όνομα βγήκε όταν άνοιξε το πρώτο μαγαζί , πολλά χρόνια πριν έρθει στην ιδιοκτησία μου.

-        Η σημερινή καφετέρια μοιάζει με την πρώτη;
Όχι! Το στυλ εκείνου του μαγαζιού ήταν απλό, καθώς είχε κυρίως χαρακτήρα ζαχαροπλαστείου. Άλλωστε τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δίσεκτα ,κι ο κόσμος που ερχόταν ήθελε να ξεφύγει από την γκρίζα καθημερινότητα. Σιγά – σιγά , άρχισε να επισκέπτεται και να γίνεται στέκι εναλλακτικού κόσμου , που ήθελε να μοιραστεί ανησυχίες πέρα από τις καθημερινές και τις τρέχουσες. Συγκεντρώνονταν λοιπόν, οι παρέες στη Μυροβόλο  και συζητούσαν , πίνοντας το καφεδάκι τους, για διάφορα θέματα της τότε επικαιρότητας, βάζοντας κι αυτοί το λιθαράκι τους στη μεγάλη ιστορία της καφετέρια , η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τις διάφορες ηλικίες και ν’ αντέξει στο χρόνο, διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Πρέπει φυσικά να αναφέρουμε, ότι η Μυροβόλος δεν ήταν ποτέ αυτό που ονομάζουμε «μοδάτο». Ο πιο κυριλέ κόσμος προτιμούσε τότε περισσότερο το ‘Μικρό Καφέ’ , με το οποίο η ‘Μυροβόλος’ είχε και κάποια αντιπαλότητα. Όμως για τη ‘Μυροβόλο’ υπήρξε μία χρυσή εποχή, από το1978  έως το1983. Επισκέπτες της Μυροβόλου τότε έγιναν ντροπαλά αγόρια και κορίτσια με πολύχρωμα φουστάνια , που ζούσαν τον πρώτο , εφηβικό τους έρωτα στο πατάρι του μαγαζιού, προφυλαγμένοι από τα σχόλια του κόσμου , αλλά και πιο τολμηροί νέοι , που τολμούσαν να χορεύσουν στην πίστα ακολουθώντας τους ξέφρενους χορούς της ροκ. Εκείνη την εποχή, έγραψε και το τραγούδι του για τη Μυροβόλο κι ο Αργύρης Μπακιρτζής. Ο Μπακιρτζής λοιπόν, άρχισε να ετοιμάζει το τραγούδι με το Νίκο Παπάζογλου, αλλά στο δεύτερο μισό του τραγουδιού, ο Παπάζογλου έπαψε τη συνεργασία τους. Οι Χειμερινοί Κολυμβητές λοιπόν, δεν ήθελαν να αφήσουν το τραγούδι στη μέση. Και μια μέρα, καθώς ο Μπακιρτζής έφευγε από το στούντιο του συγκροτήματος, είδε μία πανέμορφη κοπέλα να περπατά μπροστά του σαν οπτασία κι ήθελε τρομερά πολύ να τη συναντήσει. Την έψαχνε σ’ όλα τα στέκια της Καβάλας, ένα από τα οποία ήταν κι η Μυροβόλος κι η περιπέτεια του αυτή, αποτέλεσε όλη του την έμπνευση. Έτσι τελείωσε το τραγούδι το οποίο έκανε τη ‘Μυροβόλο’ γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα.  Ιστορίες κάθε είδους δημιουργούνταν καθημερινά στην Μυροβόλο ,ορισμένες από της οποίες, κατέγραψε η Μανίνα Ζουμπουλάκη στο βιβλίο της ‘Μυροβόλος Άνοιξις’.

-         -Η σημερινή Μυροβόλος;
Όταν αγόρασα το συγκεκριμένο μαγαζί, πριν 7 χρόνια , προσπάθησα με κάθε τρόπο να προβάλλω τη μεγάλη ιστορία του, στα όρια βέβαια της δικής μου αισθητικής. Έτσι, το διακόσμησα με αντικείμενα που θα θύμιζαν κάτι τόσο στους πελάτες όσο και στους εργαζόμενους της Μυροβόλου, με αντικείμενα που θα μπορούσε κανείς να βρει μόνο στα παλαιοπωλεία. Παραδείγματος  χάρη , τη μία από τις δύο πόρτες του μαγαζιού , την έχω από τον παππού μου, ενώ την άλλη, την είχα βρει σ’ ένα σταύλο στο Ναύπλιο. Την τρίβαμε μία εβδομάδα για να φτάσει στην τωρινή της κατάσταση, αλλά άξιζε τον κόπο, καθώς όλη αυτή η σκαλιστή λεπτομέρεια είναι καταπληκτική.


-        - Παρατηρήσαμε πως ο γνωστός σε όλους μας ήρωας Καραγκιόζης κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στη διακόσμηση του χώρου.
Όντως!!! Η αλήθεια είναι πως ο Καραγκιόζης είναι ο αγαπημένος μου ήρωας, γιατί μου θυμίζει πολύ το μέσο Έλληνα, τον εαυτό μου. Καραγκιόζης ήταν ο Θανάσης Βέγγος , που έτρεχε όλη μέρα ,όπως τρέχει κάθε Έλληνας. Κάθε ιστορία του Καραγκιόζη είναι μια αληθινή, καθημερινή ιστορία. Τον Καραγκιόζη λοιπόν τον σέβομαι και δεν θα μπορούσε να λείπει από το μαγαζί. Γι’ αυτό άλλωστε δεν κοροϊδεύω κανέναν αποκαλώντας τον έτσι, διότι αν το έκανα θα ήταν σα να κορόιδευα κάτι που σέβομαι πραγματικά πολύ.

-       -  Απ’ ό,τι ξέρουμε οργανώνετε αρκετά συχνά μουσικές βραδιές. Θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό;
Στο θέμα αυτό, η αλήθεια είναι ότι ήμουν κάθετος. Ήθελα η νέα Μυροβόλος να είναι όπως η παλιά, να έχει παρόμοιο γόητρο και να διοργανώνει παρόμοια ‘event’, κάθε είδους , που όμως θα συμφωνούν με τη δική μας αισθητική . Έτσι, ήρθα σε επαφή με διάφορα  άτομα κι έχουμε ήδη καταφέρει πολλά. Έχουν έρθει σημαντικοί καλλιτέχνες στη Μυροβόλο όπως η Μελίνα Κανά, ο Ανδρέας Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Ορφέας Περίδης, ο Χρήστος Θηβαίος… Όσο για τα πρωινά, υπάρχει καθημερινά ένας dj, που παίζει μουσική που αντιστοιχεί στο χαρακτήρα και την ιστορία της Μυροβόλου, στην προσπάθειά μας να δημιουργούμε πάντοτε μια ζεστή ατμόσφαιρα για τα άτομα που έρχονται  για να πιούν τον καφέ τους και να χαλαρώσουν.

-       -  Κι η αλήθεια είναι ότι καταφέρατε να έχετε ροή απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ναι , κι αυτό το γεγονός με χαροποιεί ιδιαίτερα!!! Είναι πραγματικά ωραίο τόσο το να βλέπεις να έρχονται άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και να σου λένε πως το μαγαζί είναι όμορφο και πως τους θυμίζει την παλιά Μυροβόλο που τους έφερναν οι γονείς τους όταν ήταν μικροί, όσο το να βλέπεις νεαρά άτομα να επισκέπτονται τη Μυροβόλο και να ενδιαφέρονται να μάθουν για την ιστορία της.


-        - Πιστεύετε ότι το τραγούδι ήταν αυτό που οδήγησε τη Μυροβόλο στην επιτυχία ή έπαιξαν ρόλο κι άλλοι παράγοντες;
Το τραγούδι σίγουρα έπαιξε το ρόλο του, καθώς έκανε τη Μυροβόλο γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα , ωστόσο θεωρώ ότι πολλοί ακόμα παράγοντες έπαιξαν ρόλο, από την ποιότητα που έχει ο καφές που σερβίρουμε, ως τη διάθεση των εργαζόμενων να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Όπως ένας ποδοσφαιριστής, λοιπόν, που δε μπορεί να πετύχει μονάχα εξαιτίας μιας φανέλας, αλλά χρειάζεται και δεξιότητες, έτσι κι η Μυροβόλος , ευνοήθηκε μεν από το τραγούδι των Χειμερινών Κολυμβητών, παρ’ όλα αυτά  το τραγούδι δεν ήταν το μοναδικό που συντέλεσε στην ανοδική της πορεία.

-        - Μία ευχή, μία επιδίωξη για το μέλλον του μαγαζιού;
Ελπίζω η Μυροβόλος να παραμείνει αγαπημένη στον κόσμο , ο οποίος δε θα σταματήσει να την επισκέπτεται. Εμείς , από την πλευρά μας , θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την μοναδικότητά της διοργανώνοντας κι άλλες βραδιές._
-     
Ι

Δημοσιογραφική ομάδα:
Ι.Σ., Κ.Τ., Δ.Υ.
Συντονισμός: Β.Κ., Γ.Σ.,Ε.Φ.

1 σχόλιο:

  1. Υπεροχη συνεντευξη! Μπραβο στα παιδια, μπραβο στον φωτογραφο για τις ομορφες φωτογραφιες. Αν και θα ηθελα να δω και την παλια ξυλινη πορτα στην εισοδο και την παλια ταμπελα της μυροβολου :)

    Και τελος να συμπληρωσω οτι, τα μερη τα φτιαχνουν οι ανθρωποι και οχι τοσο ολα τα αλλα. Πιστευω οτι η επιτυχια στηριζεται περισσοτερο στο ανθρωπινο δυναμικο του μαγαζιου.

    Παντα επιτυχιες ευχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή