Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Περίεργα Επαγγέλματα....


ΓΡΑΦΟΛΟΓΟΣ

Γραφολογία είναι η επιστήμη που προσπαθεί να βρει τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη γραφή και το χαρακτήρα του ατόμου. Διαιρείται στην κυρίως γραφολογία, που εξετάζει μόνο τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη γραφή και στα ψυχολογικά γνωρίσματα που αποτελούν τον ατομικό χαρακτήρα και στη δικαστική γραφολογία που ασχολείται με την έρευνα των εγγράφων για τη διαπίστωση της πλαστότητας ή γνησιότητας τους και με τη διερεύνηση της ταυτότητας του γραφέα μιας συγκεκριμένης γραφής.
Η γραφολογία είναι νέα επιστήμη. Άρχισε να αναπτύσσεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του γραφικό τύπο που ως ένα σημείο αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα του. Ο γραφικός χαρακτήρας διαμορφώνεται από πολύ νωρίς, από τότε που το άτομο αρχίζει να μαθαίνει να γράφει. Ευρύτατο πεδίο εφαρμογής έχει η γραφολογία στο σχολείο και την ανατροφή του παιδιού. Στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και τη Γαλλία π.χ. κρίθηκε απαραίτητη η τήρηση σχολικών αρχείων στα οποία φυλάσσονται οι διαδοχικές γραφές των μαθητών.

Η Δικαστική Γραφολογία είναι κομμάτι των Εγκληματολογικών Επιστημών ως εκ τούτου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των εγκληματολογικών σπουδών και για να εξειδικευτεί κανείς χρειάζεται πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακές σπουδές στον αντίστοιχο τομέα (οι περισσότεροι πηγαίνουν Αγγλία ή Γαλλία). Στο εξωτερικό για να πιστοποιηθείς, συμμετέχεις σε εξετάσεις τις οποίες διοργανώνει ο αντίστοιχος επαγγελματικός σύλλογος ενώ εδώ στην Πατρίδας μας καταθέτεις αποδεικτικό σπουδών και παίρνεις άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη δικαστική περιφέρεια.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΙΩΝ
 ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ 
Είναι χειροποίητα από σκληρό κόκκινο δέρμα. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα, ενώ το μαύρο το πένθος. Τα τσαρούχια αποτελούν σύμβολο της εθνικής εξέγερσης του 1821 και ακόμη και σήμερα στρέφουν τα βλέμματα όσων επισκέπτονται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με τον επιβλητικό ήχο τους σε κάθε βήμα των Ευζώνων. Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην Ηρώδου Αττικού, βρίσκεται το εργαστήριο που φτιάχνει τα αυθεντικά τσαρούχια της Προεδρικής Φρουράς. Εκεί, απασχολούνται δύο άτομα που γνωρίζουν την τέχνη αυτή όσο λίγοι σήμερα. Ο ένας ασχολείται με την κατασκευή και ο άλλος με τη συντήρηση των τσαρουχιών.
Πλέον λίγοι τεχνίτες έχουν απομείνει που κάνουν αυτή τη δουλειά και για να τη μάθει κάποιος πρέπει να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο εργαστήριο, «ώστε κάποια στιγμή να αναλάβει όταν εμείς οι παλιοί θα φύγουμε. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια ήμασταν τέσσερις στη δουλειά αυτή. Τώρα είμαστε δύο και σίγουρα θα πρέπει να έρθουν νεότεροι για να μάθουν την τέχνη απο εμάς», αναφέρει ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος.

Ένας χρόνος απαιτείται συνήθως για να μάθει κάποιος να ράβει τσαρούχια, ενώ για να κατασκευαστεί ένα ζευγάρι απαιτούνται πέντε ολόκληρες ημέρες. «Το γνήσιο το τσαρούχι είναι το δικό μας. Δεν υπάρχει άλλο σαν κι αυτό», λέει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ένας αυθεντικός λαϊκός άνθρωπος. «Παλιότερα, η Προεδρική Φρουρά προμηθευόταν τα τσαρούχια από τα Γιάννενα. Εκεί τότε έφτιαχναν τα αυθεντικά. Αργότερα, κάποιοι συνάδελφοι έμαθαν την τέχνη, ήρθαν στην Αθήνα και έφτιαξαν το εργαστήριο», συμπληρώνει.

Συντήρηση. Εκτός από την κατασκευή νέων ζευγαριών είναι απαραίτητη και η συντήρησή τους ώστε να αντέχουν στον χρόνο. Τακούνια και ραψίματα στο δέρμα γίνονται αρκετά συχνά, για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Αρχικά κόβουμε το δέρμα, έπειτα το βάζουμε στο νερό να μαλακώσει. Εξακόσιες βελονιές απαιτούνται για το κάθε ζευγάρι και εκατόν είκοσι καρφιά. Τα εξήντα από αυτά είναι για τη σόλα του τσαρουχιού. Οι βελονιές γίνονται στο χέρι ?όλα γίνονται στο χέρι», εξηγεί ο ίδιος. Τα καρφιά προκαλούν και τον επιβλητικό ήχο που ακούμε κατά τον βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες, στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία μάχη.



ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ


Είναι οι αθέατοι σταρ του κινηματογράφου, οι ριψοκίνδυνοι επαγγελματίες που ντουμπλάρουν τους ηθοποιούς στις δύσκολες σκηνές. Οι κασκαντέρ ή stuntmen είναι οι «χρυσοί» άνθρωποι του Χόλιγουντ. Το ιδανικό επάγγελμα για όσους αγαπούν την δράση και τις επικίνδυνες αποστολές. Μια δραστηριότητα που απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα, αυτοσυγκέντρωση και τόλμη. Η Ακαδημία δράσης στην Αυστραλία είναι από τις πιο ξακουστές σχολές όπου διδάσκονται οι μελλοντικοί κασκαντέρ, άνδρες και γυναίκες από όλον τον κόσμο. Απόφοιτοί της έχουν εμφανιστεί στις κινηματογραφικές ταινίες «Μάτριξ», της σειράς «Τζέιμς Μπόντ», «Τιτανικός», αλλά και σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές. 
Επισκεφτείτε την στην διεύθυνση www.stuntacademy.com. Πολλοί από τους διάσημους κασκαντέρ έχουν εκπαιδευτεί στην Διεθνή Σχολή Δράσης (International Stunt School) στην Αμερική. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν υποβρύχιες μάχες, πτώσεις από μεγάλο ύψος, πέρασμα μέσα από φωτιές, ξέφρενα κυνηγητά με αυτοκίνητα και μηχανές και πολλές άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες. Κάποιοι από τους μαθητές δεν τα καταφέρνουν και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες και τα όνειρά τους την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε www.stuntschool.com.


ΑΡΜΕΧΤΗΣ ΦΙΔΙΩΝ 
Το δηλητήριο του φιδιού χρησιμοποιείται για κάθε είδους πράγματα, αλλά το σημαντικότερο είναι αναμφίβολα η χρήση του στην ιατρική έρευνα. Μεγάλη ποσότητα τέτοιου δηλητηρίου φιδιών, χρειάζονται κάθε χρόνο γι’ αυτές τις έρευνες και κάποιος δύστυχος έχει να περάσει όλη την ημέρα πιέζοντας τα δόντια των φιδιών σε ένα πλαστικό δοχείο για να τους βγάλει το δηλητήριο. Τουλάχιστον αυτός μπορεί να έχει την ικανοποίηση της γνώσης ότι η δύσκολη αποστολή του, μπορεί μια ημέρα να σώσει τη ζωή ενός ατόμου.

ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ

Ο ορισμός του αστροναύτη ή κοσμοναύτη (κατά τους Ρώσους) διατυπώνεται κατά τη δεκαετία του 1960 μετά την εκτόξευση στο διάστημα του πρώτου αεροσκάφους με πλήρωμα δοκιμαστές πιλότους. Σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές, ο αστροναύτης είναι ένας αεροπόρος που πετά σε ύψος μεγαλύτερο από 80 χμ πάνω από την γη. Αν και στηρίζεται κυρίως στο προσωπικό της αεροπορίας, το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ σήμερα, σε μια προσπάθεια βιομηχανοποίησης του Διαστήματος προσλαμβάνει επίσης πολίτες πιλότους και επιστήμονες. Η εκπαίδευση αρχίζει με την επιλογή των υποψηφίων. Δεν γίνεται κανείς αστροναύτης ξεκινώντας από το μηδέν. Χρειάζεται να έχει πείρα πιλότου μαχητικών αεροσκαφών καθώς και πτυχίο μιας τουλάχιστον θετικής επιστήμης. Η επιδεξιότητα διακυβέρνησης ενός διαστημοπλοίου απαιτεί προσόντα απαραίτητα για να ταξιδέψει κανείς στο Διάστημα όπως θάρρος, ψυχραιμία, ικανότητα λήψης αποφάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξαιρετική φυσική κατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος, του μεταβολισμού και της όρασης, αντοχή στην κούραση και άριστο νευρικό σύστημα. Οι σωματικές διαστάσεις και το βάρος του υποψηφίου αστροναύτη πρέπει να βρίσκονται μέσα στα όρια που διέπουν την κατασκευή των χώρων διαβίωσης και εργασίας του διαστημοπλοίου. Μέρος της εκπαίδευσης περιλαμβάνει ακόμη και την εξοικείωση του με τις επιταχύνσεις (εκτόξευσης και επανόδου) και με την έλλειψη βαρύτητας, ειδική εκγύμναση για απλές λειτουργίες, όπως καταστροφή των σωματικών αποβλήτων, φαγητό και προετοιμασία για ύπνο. Ο αστροναύτης πρέπει επίσης να γνωρίζει να χειρίζεται άριστα τα μηχανήματα.. Αν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης κάποιος υποψήφιος δεν ανταποκριθεί σε κάποια δοκιμασία, πρέπει να αποκλειστεί και να αντικατασταθεί.
 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA στην διεύθυνση www.education.nasa.gov, email: edspace@nasa.gov. Οι αιτήσεις στέλνονται στην διεύθυνση Astronaut Selection Office, Mail Code AHX, Johnson Space Center, Houston.TX 77058-3696. 
Στη Ρωσία η περίφημη «πολιτεία των άστρων», που βρίσκεται λίγο έξω από την Μόσχα, αποτελεί το Κέντρο εκπαίδευσης Κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν». Πέρα από τους ρώσους, εκεί εκπαιδεύονται και οι ευρωπαίοι αλλά και αμερικανοί κοσμοναύτες. Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε: www.nowspace.com/star-city. Όσοι επιθυμούν να περάσουν «μια μέρα ως κοσμοναύτες» και να παρακολουθήσουν μια στοιχειώδη εκπαίδευση μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην διεύθυνση: www.icredible-adventures.com

ΔΥΤΗΣ ΚΟΡΕΣΜΟΥ

Για τους περισσότερους ανθρώπους η προοπτική να εργάζονται καθημερινά μέσα στα παγωμένα και σκοτεινά νερά των ωκεανών και σε βάθος άνω των 100 μέτρων φαντάζει εφιαλτική. Για κάποιους άλλους όμως είναι μια ακόμη μέρα στο «γραφείο». Όποιος έχει δει την ταινία «Η άβυσσος» θα καταλάβει γιατί ακριβώς μιλάμε. Ο δύτης κορεσμού, κατά κόσμον… saturation diver, είναι ένα επάγγελμα που απευθύνεται σε λίγους και τολμηρούς. Ο άνθρωπος αυτός καλείται να καταδυθεί σε βάθος που φθάνει ως τα 400 μέτρα και να παραμείνει εκεί για πολλές ώρες – ή και μέρες αν χρειαστεί- προκειμένου να αποπερατώσει την εργασία που έχει αναλάβει. Συνήθως προσλαμβάνεται από εταιρείες πετρελαιοειδών, επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο την ανάσυρση ναυαγίων ή κρατικούς ερευνητικούς σκοπούς.Sat divers κλήθηκαν να εργασθούν και στο ναυάγιο του ρωσικού υποβρυχίου «Κουρσκ». Βεβαίως επετράπη μόνο στους ρώσους να εργασθούν στο εσωτερικό του, αλλά η μονάδα αποτελούνταν από Βρετανούς, Νορβηγούς, Νοτιοαφρικανούς  _ _ _και έναν Ολλανδό Αυτού του είδους η κατάδυση δεν είναι δυνατόν να γίνει μόνο με κανονικό οξυγόνο. Η χρήση μειγμάτων ηλίου και άλλων αερίων είναι απαραίτητη για την επιβίωση τους σε τόσο μεγάλο βάθος. Οι δύτες διαμένουν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος διαμέτρου 2,10μ., το οποίο τους παρέχει όλες τις διευκολύνσεις που θα είχαν στην επιφάνεια μιας μικρής καμπίνας ενός πλοίου. Βλέπουν βίντεο, ακούν μουσική, τρώνε είναι στεγνά και ζεστά. Η πίεση εντός της «καμπάνας», όπως λέγεται το σκάφος, ρυθμίζεται έτσι ώστε να είναι ίση με αυτήν του συγκεκριμένου βάθους που βρίσκονται. Δεν υπάρχουν πολλές σχολές που να προσφέρουν την ειδική αυτή εκπαίδευση. Λέγεται ότι οι καλύτερες είναι το Under Water Center, Fort William, που βρίσκεται στην Σκοτία (www.under-water.co.uk) και το Under Water Center Tasmania στην Αυστραλία (www.underwaterctr.com.au). Η εκπαίδευση είναι πανάκριβη, διαρκεί περίπου ένα μήνα και απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες της κατάδυσης και έχουν μεγάλη πείρα. Αν περάσετε με επιτυχία την εκπαίδευση, θα ανήκετε σε ένα πολύ κλειστό, δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΑΠΙΑΣ 

Αν νομίζατε μέχρι τώρα πως μόνο οι σκύλοι και οι γάτες έχουν τον εκπαιδευτή τους, κάνατε μέγα λάθος, διότι στην αλυσίδα ξενοδοχείων «Peabody», και πιο συγκεκριμένα στο «Memphis», το «Orlando» και το «Little Rock», ένας εκπαιδευτής πάπιας είναι αναγκαίος! Ο υπάλληλος αυτός θα πρέπει να εκπαιδεύσει τις πάπιες ώστε να «παρελαύνουν» κάθε πρωί από τον τελευταίο όροφο που είναι το «σπίτι» τους ως την είσοδο του ξενοδοχείου, όπου υπάρχει ένα σιντριβάνι, αφού πρώτα πάρουν το ασανσέρ! Έπειτα, το βράδυ θα πρέπει να τις εκπαιδεύσει να κάνουν το αντίστροφο. Παράλογο; Και όμως αληθινό!
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
(animator)

Οι «ηθοποιοί με τα μολύβια», όπως αποκαλούν τους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων στην Αμερική, είναι άτομα με μεγάλη σχεδιαστική ικανότητα, φαντασία, δημιουργικότητα και χιούμορ. Το κινούμενο σχέδιο είναι η συνάντηση δύο καλλιτεχνικών μορφών, του κινηματογράφου και του κόμικ, μια τέχνη που φέρνει εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία των εταιρειών παραγωγής της Αμερικής, της χώρας που ανέδειξε το κινούμενο σχέδιο παγκοσμίως, με πρωτοπόρο τον Γουόλντ Ντίσνεϊ, τον δημιουργό του θρυλικού ποντικιού. 
http://www.youtube.com/watch?v=KDScLm61Qhk

Αν από μικρό παιδί ονειρευόσασταν να μπείτε στον μαγικό κόσμο του Ντίσνεϊ, δεν έχετε παρά να ζητήσετε πληροφορίες από το πρόγραμμα εκπαίδευσης Disney Animation Training Program στην διεύθυνση
Walt Disney Worl Casting, P.O.Box 10,00 Lake Buena Vista, Fl 32830-1000 ή να επισκεφθείτε την διεύθυνση www.disney.go.com. Στις διευθύνσεις www.animationarena.com και www.awn.com μπορείτε να πολλές αμερικάνικες αλλά και ευρωπαϊκές σχολές που ειδικεύονται στο κινούμενο σχέδιο, όπως, π.χ. η Academy of Art College στο Σαν Φρανσίσκο (www.academyart.edu) το Parson School of Design (www.parsons.edu), η School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη (www.schoolofvisualarts.edu) το Royal college of Art στο Λονδίνο, (www.rca.ac.uk) η φημισμένη τσέχικη σχολή Famu στην Πράγα (Smetanovo Nabrezi 211000 τηλ 00420224221343). Κατά τη διάρκεια των σπουδών (τρία ως τέσσερα χρόνια) διδάσκονται κλασικό σχέδιο, επεξεργασία του κινουμένου σχεδίου από τον υπολογιστή, βάψιμο τον καρέ κ.ά. 
Στην Ελλάδα το κινούμενο σχέδιο διδάσκεται σε αρκετές σχολές: Intergraphics (www.intergraphics.gr ), ΑΚΤΟ (www.akto.gr,) στην σχολή σκίτσου Ορνεράκη (www.ornerakis.gr, στα ΙΕΚ Ωμέγα (www.omega.gr ), στα ΙΕΚ Ιπποκράτειος (τηλ 2108212912)

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ...ΜΑΪΜΟΥ
Στο ξενοδοχείο «Amanbaugh Aman Resorts» στην Ινδία συγκεκριμένοι υπάλληλοι μασκαρεύονται σε… μαϊμούδες προκειμένου να διώξουν τα ενοχλητικά πιθηκάκια που εισβάλλουν στα δωμάτια και κλέβουν τις υπέροχες λιχουδιές που προσφέρει το ξενοδοχείο στους πελάτες του. Μπισκοτάκια, γλυκάκια και καραμελίτσες γίνονται ανάρπαστα από τις πεινασμένες μαϊμούδες, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο! Για το λόγο αυτό τέσσερις άνδρες μεταμφιέζονται καθημερινά σε μαϊμούδες, τριγυρνώντας στον κήπο και βγάζοντας κραυγές όπως οι αρσενικοί κυρίαρχοι πίθηκοι. Οι ήχοι αυτοί είναι αρκετοί για να τρομάξουν και να μείνουν μακριά από τις λιχουδιές.


ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΟΣ
Αν έχετε καλή οσφρητική μνήμη, είστε απόλυτα ανθεκτικοί στον πονοκέφαλο και πιστεύετε ότι μπορείτε να απομνημονεύσετε ως και 3.000 μυρωδιές, υπάρχει ένα επάγγελμα που σας ταιριάζει: εκείνο του αρωματοποιού. Αν και η Ελλάδα είχε μεγάλη ιστορία στα αρώματα κατά τους αρχαίους χρόνους, η Γαλλία θεωρείται σήμερα η χώρα του αρώματος, καθώς η βιομηχανία των αρωμάτων και των καλλυντικών είναι η δεύτερη εξαγωγική της δύναμη, μετά την αεροναυτική και πριν από την αυτοκινητοβιομηχανία. Αν επιθυμείτε λοιπόν να εισέλθετε στον θαυμαστό κόσμο των οσμών και να μάθετε να δημιουργείτε αρώματα ή αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία των τροφίμων,, των καλλυντικών και γενικότερα όλων των χημικών προϊόντων, σας προτείνουμε μια από τις πιο ονομαστές σχολές του χώρου, αυτήν της Ζιβοντάν Ρουρ (Givuadan Roure), στην πόλη Γκρας της Προβηγκίας. Η σχολή ιδρύθηκε το 1947 από μια διάσημη «μύτη», τον Ζαν Καρλ (δημιουργό του γνωστού αρώματος «Μις Ντιορ»), και ανήκει στο ομώνυμο εργοστάσιο αρωματοποιίας. Δεκτοί γίνονται όσοι κατέχουν απολυτήριο λυκείου και επιτύχουν στις απαραίτητες εξετάσεις. Η φοίτηση - που διαρκεί έξι χρόνια -περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική σε εργαστήρια και μελέτη πρώτων υλών. Όποιος καταφέρει να αποκτήσει το δίπλωμα της σχολής έχει πολλές πιθανότητες να γίνει περιζήτητος από μεγάλα εργοστάσια αρωματοποιίας σε όλη την Ευρώπη. Διεύθυνση Ecole Givuadan Roure, 57, avenue Pierre Semanrd 06332 Grasse Cedex. Εξίσου αξιόλογη σχολή θεωρείται και το ISIPCA (Institut superieur Intrnational du Parfum de la Cosmetique et de la Aromantique Alimentaire) που βρίσκεται στις Βερσαλλίες. Οι σπουδές εκεί διαρκούν ένα ως δυο χρόνια και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει δίπλωμα στην χημεία ή στη φαρμακευτική. ISIPCA 36, rue du Parc de Clagny 78000 Versailles www.isipa.fr.


Δημοσιογραφική ομάδα: 
Κ.ΤΣΝ.
 Β.Ξ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου