Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Ξεχνούν ποτέ οι ελέφαντες;

μετάφραση: Ευαγγελία Μαυρικάκη
εικονογράφηση:
Πολ Μόραν

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο κολλητικό το χασμουρητό;
Ή έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί δεν ιππεύουμε ζέβρες;
Και πόσο ψηλά μπορεί να πηδήξει ένας ελέφαντας;
Το βιβλίο είναι μια πολύ έξυπνη συλλογή από απαντήσεις σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και διαφορετικές απορίες.
Όταν όλοι οι άλλοι ακόμα θα σπαζοκεφαλιάζουν εσείς θα παίζετε ήδη τις απαντήσεις στα δάκτυλα.
Γιατί είναι τόσο κολλητικό το χασμουρητό;
Είναι πιθανό να έχει συμβεί και σε εσάς: καθώς παρακολουθείτε ένα βαρετό μάθημα Ιστορίας κάποιο βροχερό απόγευμα Τρίτης, κάποιος στην τάξη χασμουριέται και, πριν καλά καλά το καταλάβετε, χασμουριέται όλη η τάξη. Γιατί?
Το πρόβλημα που έχουμε όταν καλούμαστε να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση είναι πως κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος τι εξυπηρετεί το χασμουρητό. Σύμφωνα με μια θεωρία, χασμουριόμαστε για να ξυπνήσουμε και για να είμαστε περισσότερο σε εγρήγορση. Θα έχετε προσέξει ότι χασμουριέστε περισσότερο όποτε νυστάζετε ή όποτε βαριέστε σε κάποιο μάθημα. Το τέντωμα και το χασμουρητό αυξάνουν την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, που και τα δύο κάνουν το σώμα σας να βρίσκεται σε μεγάλη εγρήγορση. Επιπλέον, ο εγκέφαλος σας μπορεί να αποφάσισε πως είστε ζαβλακωμένοι επειδή δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο αίμα σας, οπότε η μεγάλη εισπνοή που κάνετε με το χασμουρητό σίγουρα είναι μια λογική επιλογή.
Εάν πράγματι αυτή είναι η αιτία των χασμουρητών, τότε μπορεί να πρόκειται για έναν πολύ χρήσιμο μηχανισμό επιβίωσης. Εξάλλου, είναι πιο πιθανό να φαγωθεί από μια πολική αρκούδα κάποιος που μισοκοιμάται παρά κάποιος που είναι τελείως ξύπνιος. Έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί και η μεταδοτικότητα του χασμουρητού. Όταν παρακολουθείτε άλλους να χασμουριούνται, μπορεί ο εγκέφαλος σας υποσυνείδητα να αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι γύρω σας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν κάποιον κίνδυνο, για αυτό σας ειδοποιεί ότι θα έπρεπε και εσείς να αρχίζατε να προετοιμάζεστε για καλό και για κακό.
Ξέρατε ότι τα χασμουρητά είναι κολλητικά ακόμα και μεταξύ διαφορετικών ζώων;( Προσπαθήστε να χασμουρηθείτε μπροστά στον γάτο σας, και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αρχίσει και αυτός.) Στην πραγματικότητα, τα χασμουρητά είναι τόσο κολλητικά, που, ακόμα και αν κοιτάξετε ή σκεφτείτε την λέξη «χασμουρητό», μπορεί να σας έρθει να χασμουρηθείτε.
Λοιπόν, χασμουρηθήκατε;
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->


Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου