Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τράπεζα...Χρόνου

Ο άνθρωπος είναι ένα ενδεές και κοινωνικό όν. Η επικοινωνία και η συνεργασία με τους συνανθρώπους του είναι βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωση και την ανάπτυξή του. Έτσι, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δημιουργεί σχέσεις ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών με τους πλησίον του προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του και να νιώσει χρήσιμο και ενεργό μέλος της κοινωνίας μέσω της δικής του αντίστοιχης προσφοράς.
Ωστόσο, είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το περιβάλλον της οικονομικής και -όχι μόνο – κρίσης αποδεικνύεται εχθρικό και αφιλόξενο για τον  κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να υπάρχει  στην κοινωνία με  όρους αξιοπρέπειας.
Το ένστικτο της επιβίωσης αλλά και της «προκοπής» και της «νοικοκυροσύνης», θα λέγαμε, δε θα μπορούσε παρά να αποτελέσει το γρανάζι για κάθε σκεπτόμενο νου σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Η λογική της «τράπεζας χρόνου» αποτελεί το προϊόν μιας ανάλογης δημιουργικής σκέψης που τροφοδοτήθηκε από τα δύσκολα συμφραζόμενα της εποχής μας.


Η τράπεζα χρόνου δημιουργήθηκε στις αρχές του Καλοκαιριού του 2011, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τις πλατείες της χώρας μας , αντιστεκόμενοι στις οικονομικές πολιτικές που λαμβάνονται. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους με τα λιγοστά χρήματα που διέθεταν, σκαρφίστηκαν την ιδέα της τράπεζας του χρόνου, ενός δικτύου  αχρήματης  ανταλλαγής υπηρεσιών που στηρίζεται σε μια ιδιαίτερη μονάδα συναλλαγής, το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει μία υπηρεσία, με την προϋπόθεση να λάβει κάποια άλλη.  Η εργασία που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κάθε μέλος εκτιμάται, ώστε να υπάρχει ισοτιμία στην ανταλλαγή τους. Αργότερα, η τράπεζα χρόνου επεκτάθηκε  κι άρχισε να εφαρμόζεται η ανταλλαγή αγαθών. Σε αρκετές πόλεις  ήδη υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα που στηρίζουν και στηρίζονται σε αυτήν την φιλοσοφία :
Η λογική αυτή της ανταλλακτικής οικονομίας  αντικατοπτρίζεται και σε μικρές ‘’συγκεντρώσεις’’ ,που διοργανώνονται σε διάφορα ήδη μέρη της Ελλάδας και  στις οποίες ο καθένας μπορεί να διαθέσει ορισμένα παλιά  του αντικείμενα που δεν του είναι χρήσιμα πλέον, και να τα ανταλλάξει με άλλα ίσης αξίας , τα οποία του χρησιμεύουν περισσότερο.

Η τράπεζα χρόνου λοιπόν ,όχι μόνο μας βοηθάει να καλύψουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας χωρίς να ξοδεύουμε  χρήματα, αλλά μας δίνει επίσης την ευκαιρία να βοηθήσουμε κάποιους συνανθρώπους μας και να νιώθουμε έτσι χρήσιμα και ενεργά μέλη της κοινωνίας. Ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών; Η κρίση δική σας.


Κ. Τ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου